Kunst en cultuur
Olst-Wijhe is aantrekkelijk voor kunstenaars om te wonen en te werken. De gemeente is rijk aan cultureel erfgoed en de Sallandse cultuur biedt een keur aan literatuur, beeldende kunst, muziek, dans, theater en zoveel meer.
Zoeken
Datum  
Kunst in de Etalage
Kunst in de etalage in Wijhe In de Langstraat 56 is een gezamenlijke etalage met kunst van vrijwel alle leden van kunstcollectief ‘t Sal. Deze etalage wordt regelmatig gewisseld. De getoonde kunstwerken zijn te koop.
Zo. 04 december, 00:00 + meer data Wijhe etalage in het centrum
      Langstraat 56
meer...
Expositie 't Sal
Vanaf 24 oktober is in het gemeentehuis in Wijhe een expositie te zien van kunstenaarscollectief ’t Sal. De expositie is georganiseerd door KIJK Wijhe, de kunstcommissie van het gemeentehuis. Zij heeft als doel beeldende kunst van kunstenaars binnen en buiten de gemeente Olst-Wijhe dicht bij de inwoners en bezoekers te brengen. Kunst waarmee het publiek de wereld van de verbeelding, verwondering of verstilling wordt ingetrokken. Daar sluit de kunst van ’t Sal perfect bij aan. Dit collectief laat werk zien van negen kunstenaars, die allerlei disciplines van de beeldende kunst beoefenen zoals verschillende vormen van schilderkunst, fotografie, tekenen, grafiek, driedimensionale- en glaskunst. Er is dus veel variatie!’t Sal bestaat nu twintig jaar en heeft in die tijd aan veel interessante en succesvolle exposities deelgenomen of die zelf georganiseerd. Een van de doelstellingen van ‘t Sal is het toegankelijk maken van beeldende kunst bij het publiek. Dat sluit prachtig aan bij die van KIJK Wijhe. In de architectuur van het gemeentehuis komt deze expositie prachtig tot zijn recht. Expositie Kunstenaarscollectief ’t Sal in het gemeentehuis in Wijhe. Van 24 oktober 2022 t/m 31 januari. De expositie is op werkdagen te bekijken van 9 tot 17 uur.
Ma. 05 december, 09:00 + meer data Gemeentehuis Wijhe
      Raadhuisplein 1
meer...
Expositie "Wij IJverig"
Vanaf zaterdag 1 oktober is er een nieuwe expositie te bezichtigen bij de Historische Vereniging Wijhe, met de titel ‘Wij IJverig’. Meer dan veertig Wijhenaren lieten zich hiervoor in hun werk portretteren door (hobby)fotograaf Jan van Aefst. In de winterperiode is de expositie altijd gericht op de inwoners van Wijhe. De titel ‘Wij IJverig’ is een afgeleide van ‘Wij IJverig Helpen Elkander’. De verklaring die de inwoners van Wijhe geven voor de plaatsnaam Wijhe, als uiting voor het saamhorigheidsgevoel in het dorp. De expositie is vrij toegankelijk en te bezichtigen tijdens de openingsuren van de Historische Vereniging Wijhe, Langstraat 52, Wijhe. ‘Wij IJverig’ loopt van 1 oktober 2022 tot ca. medio april 2023. Vanaf zaterdag 1 oktober is er een nieuwe expositie te bezichtigen bij de Historische Vereniging Wijhe, met de titel ‘Wij IJverig’. Meer dan veertig Wijhenaren lieten zich hiervoor in hun werk portretteren door (hobby)fotograaf Jan van Aefst. In de winterperiode is de expositie altijd gericht op de inwoners van Wijhe. De titel ‘Wij IJverig’ is een afgeleide van ‘Wij IJverig Helpen Elkander’. De verklaring die de inwoners van Wijhe geven voor de plaatsnaam Wijhe, als uiting voor het saamhorigheidsgevoel in het dorp. De expositie is vrij toegankelijk en te bezichtigen tijdens de openingsuren van de Historische Vereniging Wijhe, Langstraat 52, Wijhe. ‘Wij IJverig’ loopt van 1 oktober 2022 tot ca. medio april 2023.
Ma. 05 december, 10:00 + meer data Historische Vereniging
      Langstraat 52
meer...
Festival of Lessons and Carols
De stichting Vrienden Nicolaaskerk Wijhe heeft weer een prachtig concert voor u op stapel gezet. Dat concert in de kerk vormt een mooie opmaat naar de kersttijd en naar Gastvrij Wijhe’s Kerstmarkt. In plaats van een traditioneel kerstconcert zal Heino Vocaal op zaterdagmiddag 10 december a.s. om 15.00 uur in de Nicolaaskerk het Festival of Lessons and Carols uitvoeren. Daarna volgt de Kerstmarkt die om 18 uur begint. Heino Vocaal is een relatief klein gemengd koor met een zeer gevarieerd repertoire. Het is een van de weinige gemengde koren in de regio. Het koor bestaat dit jaar 100 jaar! De dirigente van Heino Vocaal is Joan Jonkman, die ook het Sallands Vrouwenkoor leidt. De traditie van Lessons and Carols vindt zijn oorsprong in Cambridge (1918), waar deze bijeenkomsten zo succesvol waren dat zij overal ter wereld werden nagevolgd. Mensen trokken naar ker-ken en kathedralen over de hele wereld. Belang-rijke 20-eeuwse compo-nisten schreven Carols, soms nieuwe, maar ook vaak – heel Engelse – bewerkingen van oude melodieën en teksten. Het grote succes van de "Nine Lessons and Carols" heeft het koor van Kings College tot het boegbeeld van de Engelse koormuziek gemaakt. Het is een levende traditie geworden tot op de dag van vandaag. Heino Vocaal wil die traditie voortzetten met negen korte lezingen (ook door kinderen), die zullen worden afgewisseld met Engelse kerstliederen (carols), hymnes en koorwerken. Daarbij kunnen alle aanwezigen diverse keren meezingen. Lessons and Carols is inmiddels wereldwijd een gewilde vorm om kerst in te luiden met en voor iedereen! Het concert op zaterdag 10 december is gratis toegankelijk, bij de uitgang is er een collecte. Op zondagmiddag 11 december wordt ‘Lessons and Carols’ nogmaals uitgevoerd, dan in de Nicolaaskerk in Heino.
Za. 10 december, 15:00 Nicolaaskerk
      Kerkstraat 15
meer...
Kerstmarkt Wijhe
De kerstmarkt in Wijhe, door velen gezien als de gezelligste van Salland, is dit jaar op zaterdagavond 10 december van 18.00 tot 21.00 uur. Het dorpscentrum is die avond helemaal in kerstsfeer met kraampjes, vuurkorven, muziek en bijna als vanzelfsprekend talloze lekkernijen. Wie nog met aan Kerst gerelateerde artikelen op de veel bezochte kerstmarkt van Wijhe wil staan, kan zich telefonisch melden bij Jacqueline Gruntjes: 06-373 75 843 of per e-mail: info@naaldboe-tiek.nl. Er zijn nog enkele plekken vrij.
Za. 10 december, 18:00 Centrum Wijhe
      Langstraat 12
meer...
Expositie 'Stille getuigen'
Van 15 november 2022 t/m 12 februari 2023 exposeren Johannah de Vries (tekeningen) en Anneke Mensink (beelden) op de vide van het Infocentrum IJssel Den Nul. Johannah toont haar tekeningen van bomen en planten die groeien, bloeien en vergaan in een eindeloze stille cirkel die ons omringt samen met de boomnimfen van Anneke in een mysterieuze sfeer van stille getuigen. Johannah de Vries tekent voornamelijk plantaardig leven omdat ze het mooi en groots vindt, zelfs de kleinste distel. Het feit dat je van bomen en planten altijd alleen het bovengrondse deel ziet, intrigeert haar en herinnert haar eraan dat wij nog maar zo weinig weten van dit grote universum waar wij onderdeel van uitmaken. Zij werkt met inkt en kleurpotlood en soms aquarel. Anneke Mensink toont een aantal boomnimfen die doen denken aan de mysterieuze krachten uit de Griekse mythologie. De Grieken waren ervan overtuigd dat er nimfen huisden in bomen. De kunstenaar heeft van moerbeiboom-schors en acrylhars haar boomnimfen vervaardigd tot mensfiguren. Zij verbeelden de eeuwenoude verhalen van mythische halfgoden. Hun huid is verworden tot een grillig landschap. Beleef de stilte van deze bijzondere winterexpositie en laat je meeslepen in de mysterieuze sfeer van bomen en nimfen. www.johannahdevries.com www.annekemensink.nl
Ma. 05 december, 10:00 + meer data Infocentrum IJssel Den Nul
      Rijksstraatweg 109
meer...
Lezing Bastiaan Brink
Bastiaan Brink was tot voor kort een begenadigd pianist en componist die met zijn uitvoering van nieuwe muziek mensen wist te raken. Tot hij door een storing in zijn motoriek het spelen en componeren vaarwel moest zeggen. Waarmee hij niet alleen zijn werk en zijn passie, maar ook het kompas in zijn leven verloor. Op zoek naar een nieuw kompas ging hij reizen en schrijven. Het resultaat daarvan is een literair debuut van een uitzonderlijk niveau. Met zijn teksten roept hij beelden op waarbij de lezer het gevoel heeft deelgenoot te zijn van de reis. En met zijn beelden, het boek bevat adembenemend mooie foto’s, roept hij verhalen op waarbij woorden tekort schieten. Tijdens de lezing vertelt Brink over zijn voorgeschiedenis als musicus, het ontstaan van het boek en doet hij een poging om schoonheid in woord, beeld en muziek te vangen en met het publiek te delen.
Vr. 16 december, 19:30 Holstohus
      Jan Schamhartstraat 5
meer...
Wintermarkt Kasteel het Nijenhuis
Op de zaterdagavond voor kerst verandert Kasteel het Nijenhuis in een winterdroom. Live muziek, glühwein, warme chocolademelk, kerstversiering en overal lichtjes. Kom gezellig langs met de hele familie.
Za. 17 december, 15:00 KASTEEL HET NIJENHUIS
      't Nijenhuis 10
meer...
Anton Pieck Winterfestijn
Op zaterdag 17 december 2022 is het zover, het jaarlijkse Anton Pieck gebeuren! Een winters festijn in de geest van de fantasierijke wereld van de bekende kunstenaar Anton Pieck van begin 19e eeuw. Het centrum van Olst is dan vanaf 16.00 uur gevuld met straattheater, oude ambachten, muziek en sfeervolle kraampjes. Het doel is, samen met spelers, ondernemers en verenigingen een gezellig en sfeervol evenement neer te zetten. Wil je meedoen? Meld je aan via antonpiekwinterfestijn@gmail.com.
Za. 17 december, 16:00 Centrum Olst
      Aaldert Geerstraat en omgeving
meer...
Filmhuis Olst | kinderfilm
Op vrijdag 30 december om 18.30 uur draait Filmhuis Olst in het Holstohus in Olst De Club van Super-Pets In DC Club van Super-Pets zijn Krypto de Superhond en Superman elkaars allerbeste vrienden. Ze hebben dezelfde superkrachten en bestrijden samen de misdaad in Metropolis. Als Superman en de rest van de Justice League ontvoerd worden, moet Krypto een bonte beestenbende uit het asiel leren om te gaan met hun nieuwe krachten. Met hulp van Ace de hond, PB het hangbuikzwijn, Merton de schildpad en Chip de eekhoorn zal hij de superhelden moeten redden. Informatie: Amerikaanse komische animatiefilm, 2022, regie: Jared Stern, met stemmen van o.a. Rico Verhoeven, Défano Holwijn, Georgina Verbaan en Gerard Ekdom, 105 minuten, vanaf 6 jaar.
Vr. 30 december, 18:30 Holstohus
      Jan Schamhartstraat 5
meer...
Filmhuis Olst
Op vrijdagavond 30 december om 20.30 uur draait filmhuis Olst in het Holstohus in Olst El Buen Patron Het verhaal speelt zich af in en rond de fabriek Blancos Básculas, waar alles altijd in evenwicht moet zijn. Ze maken immers weegschalen in alle soorten en maten. Daar bereidt de schijnbaar welwillende baas Blanco zijn personeel voor op een komende inspectie door een groep die lokale bedrijven bezoekt om er een uit te kiezen voor een prestigieuze prijs. De spanningen beginnen echter op te lopen als de onlangs ontslagen Jose met zijn twee kinderen opduikt en begint te eisen dat hij weer in dienst wordt genomen. De film was in februari de grote winnaar bij de Goya Awards (de Spaanse Oscars). Informatie: Spaanse komedie uit 2021, 120 min., Nederlands ondertiteld. Regie: Fernando León de Aranoa. Met o.a. Javier Bardem, Almudena Amor en Manolo Solo.
Vr. 30 december, 20:30 Holstohus
      Jan Schamhartstraat 5
meer...
Mini-meesterklassen
Een groep kunstenaars in Welsum heeft de koppen bij elkaar gestoken en is gestart met een nieuw initiatief: WEK (Welsum en Kunst).WEK wil dat kunstenaars in Welsum zich duidelijk laten zien, zich beter op de kaart zetten binnen de IJsselvallei en een verbinding aangaan met elkaar en het dorp.Gerlinde Schrijver (foto-graaf): ‘We willen elkaar beter leren kennen. Som-mige kunstenaars wonen hier al jaren en anderen zijn recent in Welsum neerge-streken. Nu hebben we een idee uitgewerkt waar-mee we kennismaken, elkaar inspireren maar ook verbinding zoeken met het dorp. We hebben het plan opgevat tweemaandelijks een mini-meesterklas te organiseren. Steeds heeft één kunstenaar de leiding en vult naar eigen inzicht de avond. De mini-meesterklassen vinden plaats in eigen atelier, studio, tuin of erf van de lesgevende kunstenaar met als doel ieders vakkennis te delen met elkaar. Steeds staat dus een ander vakgebied centraal. Daarnaast willen we elkaar inspireren, versterken, verbinden, tafelgesprekken voeren over kunst, cultuur en filosofie met andere kunstenaars, workshops verzorgen en op een gelijkwaardige manier samenwerken. ’De mini-meesterklassen staan open voor Welsumers, zeker ook 'nieuwe' Welsumers en andere belangstellenden uit de regio. De entreeprijs voor een meesterklas bedraagt 7,50 euro per avond. Het toegestane aantal deelnemers kan variëren per avond omdat de locatie steeds verschilt. WEK bestaat momenteel uit een beeldend kunstenaar, (digitaal) schilder, beeldhouwer, keramist, creatief schrijver, fotograaf, grafisch ontwerper en dichter. Schrijver: ‘Kunstenaars uit het dorp die ook graag participeren in het initiatief kunnen zich melden bij een van de deelnemende kunstenaars op de komende sapdag’.De volgende mini-meester-klassen (op vrijdagavonden) zijn al gepland:11 november 19.00 - 21.30 uur bij Gerlinde Schrijver - fotografie - www.gerlinde-schrijver.nl13 januari 19.00 - 21.30 uur bij Eljo van Zetten - beeldende kunst - www.detus-senruimte.art10 maart 19.00 - 21.30 uur bij Brigitte Wolthuis - grafisch ontwerp en schrijven - www.beeep.nl 12 mei 19.00 - 21.30 uur bij Anneke Mensink - beeldhouwen - www.anneke-mensink.nlDe volgende mini-meesterklassen worden ingevuld door Pauline Luijben – (digitaal) schilder, José Hattink - keramist, Gerda Starreveld - schilder en Dieneke Schulting - creatief schrijver. Op zaterdag 1 oktober, de jaarlijkse SAPDAG van Welsum ‘Een Fruitig Feest’, zal tussen de appelsap, notenolie, ciders en Welsumse wijn ook WEK zich met dit nieuwe initiatief presenteren. Schrijver: ‘Een drietal mensen van WEK is aanwezig om vragen te beantwoorden en van elke kunstenaar is één werk te zien. Ook ligt er een inschrijflijst om je aan te melden voor één van de minimeesterklassen. SAPDAG ’Een Fruitig Feest ’.Boerderij ‘t Middelark, Arkerstraat 2 Welsum. Zaterdag 1 oktober van 10.00 tot 16.00 uur.
Vr. 13 januari, 19:00 + meer data regio Welsum
meer...
Wiejese Diekdaegen
Het eerste weekend van september is het weer zover. Het is hét weekend van de Wiejese Diekdaegen met muziek, feest, markt en vele activiteiten, een hapje en een drankje maar vooral gezelligheid. Zorg dat je er bij bent en dompel je ook onder in de Diekdaegen!
Do. 31 augustus, 08:00 Langstraat, Van Dedemplein en Park Wijhezicht
      Oranjelaan 1
meer...
  Vorige
Volgende