Kunst en cultuur
Olst-Wijhe is aantrekkelijk voor kunstenaars om te wonen en te werken. De gemeente is rijk aan cultureel erfgoed en de Sallandse cultuur biedt een keur aan literatuur, beeldende kunst, muziek, dans, theater en zoveel meer.
Zoeken
Datum  
Theatervoorstelling leerlingen Capellenborg
De Nicolaaskerk in Wijhe viert dit jaar de schenking van het Quelhorst orgel, ruim 2 eeuwen geleden. Deze schenking is gekoppeld aan een dramatisch verhaal. De schenker Johan Umbgrove was eigenaar van het grote - inmiddels verdwenen - huis Wengelvelden, gelegen op de Boerhaar nabij de Boerlestraat. Hij dacht dat het hele gezin van zijn dochter was vermoord op het Molukse eiland Saparoea. Woensdagavond 6 juli komen de eerste- en tweedejaars leerlingen theaterstroom van de Capellenborg een voorstelling verzorgen in de kerk. Theaterdocent Roel Vinke is met de jongeren in het verhaal achter dit prachtige orgel gedoken. Wie schonk het orgel en waarom? Wat is er nou interessant aan een orgel? Wat is überhaupt een orgel? En wat hebben de VOC en een gewonde jongen van vijf jaar oud hier eigenlijk mee te maken? Kom vooral kijken en ontdek het met ons mee. De voorstelling duurt ongeveer een uur. Aanvang 19.30 uur De toegang is vrij. Een bijdrage bij de uitgang wordt op prijs gesteld.
Wo. 06 juli, 19:30 Nicolaaskerk Wijhe
      Kerkplein
meer...
Benefietconcert 'House of Cards'
Popkoor Fitis brengt op vrijdag 8 juli een Benefietconcert in de Nicolaaskerk in Wijhe. De opbrengst komt geheel ten goede aan de Stichting ALS Nederland. De compositie ‘House of Cards’ van pianist en componist Rob van Horssen, is oorspronkelijk geschreven voor orkestbezetting en als CD uitgebracht. Het popkoor heeft het voor deze gelegenheid bewerkt tot een koor-uitvoering met pianobegeleiding. Popkoor Fitis draagt deze uitvoering van ‘House of Cards’ speciaal op aan Hanno Bos – sinds acht jaar leeft de Wijhenaar met ALS. House of Cards’ vormt de hoofdmoot van dit Benefietconcert. Daaromheen brengt Popkoor Fitis een mix van populaire popmuziek, zoals Suzan & Freek, Dotan, Ed Sheeran, Adele, Keane en Coldplay. Stichting ALS Nederland zet zich in voor het vinden van de oorzaak van en oplossingen voor de dodelijke zenuw- en spierziekte ALS. Om de oorzaak van deze slopende ziekte en een medicijn te vinden is er geld nodig, veel geld. Tour du ALS: Daarom organiseert Stichting ALS Nederland jaarlijks het sportieve evenement Tour du ALS met een beklimming van de Mont Ventoux, Doel is zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de strijd tegen ALS. Team ALS Hanno deed op 9 juni 2022 mee aan de 10de editie van de Tour du ALS. In totaal is er € 1,6 miljoen opgehaald! Waarom House of Cards? Componist en pianist Rob van Horssen maakte samen met vocalist en producer Marvin Dee de CD ‘House of Cards’ – de muzikale uitdrukking van wat de diagnose ALS met hem deed: zijn wereld stortte als een kaartenhuis in. Ook de opbrengst van deze CD komt geheel ten goede aan Stichting ALS Nederland. Kaartjes: Kaartje kopen á €7,50 bij Primera Schippers, Langstraat 43 Wijhe. Kaartjes reserveren via website www.vriendennicolaas.nl/actueel.Kaartjes kopen aan de kerk ( zolang er zitplaatsen zijn).
Vr. 08 juli, 20:00 Nicolaaskerk
      Kerkstraat
meer...
Expositie Oude Voorwerpen
Het kan niet anders of een Olster historische vereniging heeft de nodige oude voorwerpen van de voormalige Gemeente Olst in haar archief. De eerste schriftelijke vermelding van Olst is in 947 in een oorkonde onder de naam Holsto. Die Schenkingsoorkonde is eigenlijk één van de weinige tastbare herinneringen aan de voormalige gemeente Olst die het Erfgoed niet in haar bezit heeft, hiervoor moet u naar het Staatsarchief in Düsseldorf. Veel andere voorwerpen zijn nu te ‘bewonderen in het Infocentrum bij de tentoonstelling “Herinnering aan de Gemeente Olst”. Naast afbeeldingen van oudburgemeesters zijn een originele ambtsketen te zien, een stoel uit de voormalige raadszaal en de hamer waarmee de vroegere raadsvergaderingen werden afgehamerd. Natuurlijk ontbreken ook bekers, borden, kopjes en glazen voorzien van het gemeentewapen (de hooiberg) niet. Evenals andere souvenirs of weggevertjes als een kwartetspel, asbak, kaars of lepeltjes. Bovendien hangt op de expositie een gemeente-vlag en staat er een “Olster” vuilnisemmer. Ook nog (zegel)stempels, de begroting uit 1965 en véél meer... Oh ja, niet te vergeten: een kopie van de genoemde Schenkingsakte uit 947.Kortom een tentoonstelling met unieke, echte Olster voorwerpen, ook heel leuk om te bekijken door niet-Olstenaren. Het Infocentrum, Rijksstraatweg 109 Den Nul, is dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur. De tentoonstelling is gratis toegankelijk.
Di. 05 juli, 10:00 + meer data Infocentrum IJssel
      Rijksstraatweg 109
meer...
Boerhaarse Kermis
Eíndelijk kunnen we weer! In het weekend van 8, 9 en 10 juli staat er een bruisend Kermisweekend op het programma in Boerhaar. De organisatoren doen hun uiterste best het mooie programma van vorige edities te overtreffen met nieuwe én ook bekende activiteiten. Ook dit jaar vindt het totale gebeuren plaats mídden op Boerhaar. Pal voor de kerk en recht tegenover ‘Sfeer- & feestlocatie de Logtenberg’ wordt de feesttent geplaatst en het kermisterrein opgebouwd. Een ultieme plek, die sfeervol wordt aangekleed, zodat het als kloppend hart, een uitnodigende plek wordt voor iedereen die zin heeft in gezelligheid! Wat staat er zoals op het programma? Na een feestelijke opening door Amicitia, vindt het traditionele schuttersfeest plaats op vrijdagavond. DJ Nilsound zal daarna zijn muzikale skills inzetten in de feesttent. De zaterdagochtend start met de kinderspelen én trekkerslep. In de middag opgevolgd door de succesvolle Pub Quiz. Teams die mee willen doen zijn van harte welkom. In de avond belooft band The Rousers zorg te dragen voor een gezellige feestavond. Op zondag is er dit jaar, speciaal voor de brommer-fanaten, een brommer-tocht door de omgeving. Ondertussen gaan alle inwoners van Boerhaar aan tafel voor de brunch. Aansluitend wordt er om 13.00 uur een beachvolleybal toernooi georganiseerd. In de middag is er dan kinderdisco én een ‘Bolle Jan Show’. Deze wordt om 18.00 uur onderbroken voor de veiling. Bied mee op de mooiste kavels en word eigenaar van te gekke prijzen. Na het tweede deel van de Bolle Jan Show neemt DJ Nilsound het stokje over vanaf 21.00 uur om een swingende laatste avond te verzorgen. Voor de allerkleinsten is er het gehele weekend een gratis draaimolen én springkussen. Houdt in ieder geval 8,9 en 10 juli vast vrij in uw agenda.
Vr. 08 juli, 10:00 + meer data Kermisterrein Boerhaar
      Waterstraat
meer...
Zomerprogramma Buutenshuus Bewegen én Beleven Olst
Ma 18 juli: creatief met Christien We gaan wat moois maken met kunstenaar Christien de Jong die de kinderen misschien al wel kennen van workshops op school (bijvoorbeeld tijdens de culturele veldtocht). Christien maakt mooie dingen van papier en werkt ook met karton, plastic en andere mooie materialen. Wat we precies gaan doen blijft nog even een verrassing. Ma 25 juli: tafeltennis met een twist Tafeltennis kun je spelen op veel verschillende manier, bijvoorbeeld door rond om de tafel te spelen. We gaan ook behendigheidsspelletjes doen met batjes. En vooral veel spelen! Neem ook gerust je eigen batje mee! Ma 1 augustus: voetbal & hockey Met de kinderen overleggen we waar we mee beginnen en wat zij het leukst vinden om te doen. Kinderen zijn vaak verrassend genoeg net zo enthousiast en fanatiek over beide sporten. En zijn er voldoende kinderen kunnen de sporten ook naast elkaar gespeeld worden. Ma 8 augustus: strand- en grasveldspelen In Wijhe gaan we op de beachvelden spelen, beachvolleybal en beachvoetbal en we kunnen vast nog meer verzinnen! In Olst gaan we op het grasveld bij het plantsoen spelen. Badminton, beachtennis, neem vooral ook je eigen spelletjes mee! Ma 15 augustus: freerun en bootcamp Meer details hierover volgt.
Ma. 18 juli, 10:00 + meer data Holstohus
      Jan Schamhartstraat 5
meer...
Veermans Hof IJsselflora
Op vrijdagavond 24 juni en donderdagavond 21 juli worden er weer een rondleidingen gegeven in heemtuin “Veermans Hof IJsselflora” aan de Bongerd in Wijhe. Tijdens de rondleidingen wordt u door een gids meegenomen door de heemtuin en worden de verhalen achter de bloemen en planten verteld. Ook wordt er weer veel geproefd en geroken aan planten en de rondleidingen worden afgesloten met een kopje thee met kruiden uit de heemtuin. De aanvangstijd is 19.00 uur en de rondleidingen duren ongeveer 5 kwartier. U hoeft zich niet van te voren op te geven en een vrijwillige gift wordt op prijs gesteld. De heemtuin is in juni/juli op z’n mooist. U kunt ook vrijblijvend een wandelingetje maken door de heemtuin. Voor groepen kunnen er ook rondleidingen op maat aangevraagd worden. Informatie: Annet van der Veen 0570-523937 heem-tuin@ivn-wijhe-olst.nlKijk ook op https://www.ivn.nl/afdeling/de-grutto-wijhe-olst voor meer activiteiten van IVN-afdeling Wijhe/Olst
Do. 21 juli, 19:00 Heemtuin Veermans Hof IJsselflora
      De Bongerd
meer...
Klaterklanken
Festival Klaterklanken Klaterklanken is een buitenfestival voor klassieke muziek met een knipoog naar jazz, improvisaties, spoken word en popmuziek. Klaterklanken is ook voor wie never nooit naar een klassiek concert gaat. Lekker ongedwongen chillen in een soort sprookjesbos en ondertussen genieten van concertjes die overzichtelijk kort zijn. Klaterklanken laat je op een verrassende manier genieten van klassieke muziek in een prachtige natuur. Concertwandelingen De concertwandelingen vormen het hart van Klaterklanken, een wandeling in de prachtige natuur van de landgoederen waarbij je word verrast door vijf miniconcerten. Maar er is nog veel meer te beleven. Op alle locaties wordt een randprogramma aangeboden en dit jaar zal het MAAT Saxophone Quartet een extra concert geven rond de Portugese Fado. Voor of na je concertwandeling kan je genieten van de gloednieuwe voorstelling van Greener Grass, meedansen op klassieke muziek in de Silent Disco of jong talent spotten op het SEM podium of als loslopende Miniatuurtjes op het landgoed. En er zijn familievoorstellingen voor kinderen van 1 tot 12 jaar. Bekijk ons programma voor een complete toelichting op alle activiteiten. Deelnemende musici en ensembles zijn o.a.: ADAM Quartet, Jelmer de Moed en Elisabeth Hetherington, Slagwerk Den Haag, Anna Serierse en Cas Jiskoot, Dianto Reed Quintet
Zo. 24 juli, 10:00 Landgoed De Haere
      Haereweg 4
meer...
Een genoeglijke middag met schrijver Jessica Durlacher
Bestsellerauteur Jessica Durlacher is op zondag 6 november te gast in de Bibliotheek in Olst. Zij zal vertellen over haar werk, de achtergronden van haar schrijverschap en haar meest recente boek, De Stem. Durlacher (1961) debuteerde eind jaren 90 met de roman Het geweten. Toen had zij al een loopbaan opgebouwd als columnist en criticus. Haar literaire werk wordt veelal beschouwd als tweede-generatieliteratuur: romans geschreven vanuit het perspectief van kinderen wier ouders zijn getroffen door de Holocaust. Haar nieuwste boek De Stem speelt met de achtergronden en thema’s van het huidige millennium. Een Somalische oppas met een groot zangtalent duikt onder bij een gezin, dat ervaart hoe geweld kan binnendringen in normale levens. Het optreden van Jessica Durlacher is een samenwerking tussen Bibliotheek Salland, Boekhandel Korten te Olst en Het Nut Olst-Deventer.
Zo. 06 november, 14:30 Bibliotheek Holstohus
      Jan Schamhartstraat 5
meer...
Lezing Bastiaan Brink
Bastiaan Brink was tot voor kort een begenadigd pianist en componist die met zijn uitvoering van nieuwe muziek mensen wist te raken. Tot hij door een storing in zijn motoriek het spelen en componeren vaarwel moest zeggen. Waarmee hij niet alleen zijn werk en zijn passie, maar ook het kompas in zijn leven verloor. Op zoek naar een nieuw kompas ging hij reizen en schrijven. Het resultaat daarvan is een literair debuut van een uitzonderlijk niveau. Met zijn teksten roept hij beelden op waarbij de lezer het gevoel heeft deelgenoot te zijn van de reis. En met zijn beelden, het boek bevat adembenemend mooie foto’s, roept hij verhalen op waarbij woorden tekort schieten. Tijdens de lezing vertelt Brink over zijn voorgeschiedenis als musicus, het ontstaan van het boek en doet hij een poging om schoonheid in woord, beeld en muziek te vangen en met het publiek te delen.
Vr. 18 november, 19:30 Holstohus
      Jan Schamhartstraat 5
meer...
Anton Pieck Winterfestijn
Op zaterdag 17 december 2022 is het zover, het jaarlijkse Anton Pieck gebeuren! Een winters festijn in de geest van de fantasierijke wereld van de bekende kunstenaar Anton Pieck van begin 19e eeuw. Het centrum van Olst is dan vanaf 16.00 uur gevuld met straattheater, oude ambachten, muziek en sfeervolle kraampjes. Het doel is, samen met spelers, ondernemers en verenigingen een gezellig en sfeervol evenement neer te zetten. Wil je meedoen? Meld je aan via antonpiekwinterfestijn@gmail.com.
Za. 17 december, 16:00 Centrum Olst
      Aaldert Geerstraat en omgeving
meer...
  Vorige
Volgende