Educatief
Leven en leren gaat in Olst-Wijhe samen met een veelvoud aan educatieve activiteiten voor jong en oud, in Sallandse natuur en cultuur, bij opvoeden en opgroeien, bij hobby en recreatie.
Zoeken
Datum  
Tekenbeet van betekenis: veilig wandelen in het groen
Hoe graag wandelen we niet in al het groen dat Olst-Wijhe en omgeving bieden? Anders dan onze voorouders hoeven we daarbij niet alert te zijn op grote wilde dieren. Enige oplettendheid is echter op zijn plek, want ons pad kruist op veel plekken met dat van een piepklein risico: de beet van een teek. Net als mijten behoren teken tot de spinachtigen, en de slechte naam die zij inmiddels hebben opgebouwd is dankzij de ziekte van Lyme die zij aan ons kunnen overdragen. En dat is geen pretje. Daarom wordt er wereldwijd steeds meer onderzoek naar teken gedaan. In Nederland werkt het RIVM daarbij nauw samen met enthousiaste vrijwilligers aan citizen science. Olstenaar Willem Takken, voormalig hoogleraar aan de Wageningse Universiteit, heeft hier jarenlang aan meegewerkt. Als penningmeester van Stichting Eetbaar Olst-Wijhe vertelt hij daar graag over, zodat mensen hier beter geïnformeerd op pad gaan. Wist u bijvoorbeeld dat de minuscule larven de ziektekiemen van Lyme oppikken als zij meeliften op geïnfecteerde muizen en vogels? En dat zij helemaal niet uit bomen komen vallen, zoals één van de mythes luidt, maar juist schuilen in het gras of andere lage begroeiing en van daaraf op ons overspringen? Of dat zij niet van direct zonlicht houden, en dat militairen en bosarbeiders al standaard geïmpregneerde kleding dragen? Willem zal proberen alle vragen te beantwoorden, en illustreert zijn verhaal over het tekenleven, de burgerwetenschap en de maatregelen die wij allemaal kunnen nemen - vóór, tijdens en na ons verblijf in het groen. Want veilig wandelen kan, en is zelf natuurlijk heel gezond.
Do. 23 mei, 20:00 Holstohus
      Jan Schamhartstraat 5
meer...
Taalcafé
Bij het Taalcafé kun je onder het genot van een kopje koffie de Nederlandse taal leren samen met anderstaligen en vrijwilligers.
Vr. 24 mei, 10:00 + meer data Noaberhuus
      Langstraat 69
meer...
Excursie IVN Olst-Wijhe
Iets bijzonders voor de echte liefhebber die bereid is dit mooie gebiedje met veel voorzichtigheid en alleen op de paden te betreden! Ga je mee met de IVN excursie op zaterdag 25 mei van 10-12 uur bij de Vistrap in Olst, dan wijdt plantendeskundige Leonieke Kruit je in, in de geheimen van dit unieke en rijke biotoop. Orchideeën, zonnedauw, insecten, vogels en wie weet een enkel waterdiertje. We kunnen dit allemaal zien op zaterdag 25 mei van 10 tot 12 uur. Aanmelden voor donderdag 23 mei via activiteiten@ivn-olst-wijhe.nl Voor meer informatie bel Lilian Bults tel. 06-81220443. Er kunnen maximaal 15 deelnemers mee. We verzamelen bij de vistrap aan de Diepenveenseweg.
Za. 25 mei, 10:00 Vistrap
      Diepenveenseweg
meer...
Open Dag bunkers IJssellinie
Open dag bunkers IJssellinie De IJssellinie houdt zaterdag 1 juni weer een open dag. Tijdens de open dag zijn er rondleidingen waarbij de Commandobunker, de Hospitaalbunker en het Inlaatwerk bij Olst worden bekeken. De open dag kan zonder afspraak worden bezocht. Een rondleiding duurt ruim een uur. Bezoekers zijn vanaf 12 uur welkom, de laatste rondleiding begint om 15.30 uur. De entree bedraagt voor volwassenen 7 euro per persoon en voor kinderen in de basisschoolleeftijd 3,50 euro. Thee, koffie en limonade zijn gratis. Pinnen is mogelijk. De rondleidingen starten bij de Hospitaalbunker, Haereweg 4b, 8121 PJ Olst. Parkeren is mogelijk op de parkeerplaats van De Haere. Zie voor meer informatie www.ijssellinie.nl
Za. 01 juni, 12:00 Haere bunkers
      Haereweg 4b
meer...
Rondleiding Olstergaard
De wijk Olstergaard die aan de zuidkant van Olst wordt gebouwd, mag zich één van de duurzaamste wijken van Nederland noemen. De huizen zijn er zoveel mogelijk gebouwd uit natuurlijke materialen, zijn energieneutraal en de wijk wordt natuurvriendelijk ingericht met veel aandacht voor streekgebonden en inheemse begroeiingen. Er zijn tiny houses, moderne ontwerpen, klassieke schuurwoningen en van alles daar tussenin, inclusief sociale huurwoningen en een gezamenlijk project van elf huishoudens van ouderen. Olstergaard heeft daarom de interesse van veel mensen, zowel uit de directe omgeving als van verder weg. Om iedereen de gelegenheid te geven kennis te maken met de wijk, haar bewoners en het gedachtegoed dat er leeft worden er rondleidingen georganiseerd. Tijdens de rondleiding hoor je wat deze wijk zo bijzonder maakt, en mag je zelfs een kijkje nemen in enkele van de woningen. Vaste rondleidingen vinden plaats op iedere eerste zondag van de maand om 12.30 uur en duren ongeveer een uur. Je kunt je melden op de parkeerplaats aan de Vink in Olst. Je wordt in een groep van ongeveer 10 personen rondgeleid. We vragen een vrijwillige bijdrage, welke verdere ontwikkelingen in de wijk helpen mogelijk te maken. Je kunt de rondleiding in Olstergaard combineren met de Aardehuizen. Zij starten dezelfde dag om 14.00 uur. Voor groepen is er ook de mogelijkheid voor maatwerk. Heb je hier belangstelling voor, meld je dan bij rondleiding@olstergaard.nl. Via dit adres kun je ook verdere informatie verkrijgen.
Zo. 02 juni, 12:30 + meer data Parkeerplaats aan de Vink
meer...
  Vorige
Volgende