Kunst en cultuur
Olst-Wijhe is aantrekkelijk voor kunstenaars om te wonen en te werken. De gemeente is rijk aan cultureel erfgoed en de Sallandse cultuur biedt een keur aan literatuur, beeldende kunst, muziek, dans, theater en zoveel meer.
zoeken
Datum kiezen
Avond over Sallandse kastelen en landgoederen
woensdag 22 september a.s. een interessante avond over de geschiedenis van kastelen en landgoederen in Salland door Agnes Neimeijer en Jannie Nijmeijer.Door middel van een virtuele fietstocht nemen ze u mee langs kastelen en landgoederen in Salland, waar ze ook vertellen over de bloemen en planten die daar groeien en bloeien. Deze avond wordt afgesloten met een quiz, waarmee men prijsjes kan winnen. We zullen veel van ze horen en leren. De avond begint om 19.45 uur in De Slinger, Langstraat 12 in Wijhe. De zaal is open om 19.15 uur. Wilt u kennismaken met de Vrouwen van NU, dan bent u van harte welkom! Voor informatie kunt u kijken op de website Vrouwen van NU Wijhe:www.vrouwenvannu.nl/wijhe
Wo. 22 september, 19:30 Café De Slinger
      Langstraat 12
meer...
Filmhuis jeugd
Om 18.30 uur draait Jackie en Oopjen. Een vrolijke familiefilm over de stoere Jackie en een schilderij dat tot leven komt. De 12-jarige Jackie is kind aan huis in het Rijksmuseum. Haar moeder Mouna werkt daar als conservator. Wanneer de beroemde Rembrandt-schilderijen van Marten Soolmans en Oopjen Coppit worden tentoongesteld, gebeurt er iets wonderlijks. Als Jackie na sluitingstijd langs hun portretten loopt, volgen de ogen van Oopjen haar. Jackie dacht dat ze het zich gewoon inbeeldde, maar dit blijkt niet zo te zijn. Plotseling staat Oopjen voor haar neus, maar Jackie wil niets van haar weten. Ze denkt dat het een verklede actrice is. Maar al snel wordt duidelijk dat Oopjen de waarheid spreekt. Ze is uit het schilderij gestapt omdat ze dacht dat Jackie Aeltje was, het zusje wat ze al jaren kwijt is. Wanneer Oopjen haar vergissing inziet is ze radeloos. Nederlandse familiefilm, 2020, regie: Annemarie van de Mond, met o.a. Frouke Verheijde, Karina Smulders en Sarah Bannier, 90 minuten, vanaf 6 jaar. Kinderfilm kaartje € 3,-
Vr. 24 september, 18:30 Holstohus
      Jan Schamhartstraat 5
meer...
Filmhuis
Om 20.30 uur draait Emma. Filmdebuut van popfotograaf en videoclipregisseur Autumn de Wilde met een moderne invulling van een roman van Jane Austen. Emma Woodhouse is een jonge vrouw die toevallig ontdekt dat ze een goede koppelaarster is. Dat bewijst althans het huwelijk dat ze bijwoont tussen de geliefden die ze heeft weten samen te brengen. Ze besluit haar talent te gebruiken om single vrienden aan een lief te helpen. Intussen is er ook voor haar zelf op amoureus vlak iets op til.
Vr. 24 september, 20:30 Holstohus
      Jan Schamhartstraat 5
meer...
Het IJssellandschap in met Hazel de Haas
"'K heb geen zin!". Wie hoort dat niet af en toe, als je lekker met de kinderen naar buiten wil, maar ze zijn met geen stok de deur uit te krijgen? Soms weet je zelf ook niet meer welke list je kunt verzinnen om ze toch een frisse neus te laten halen. IJssellandschap heeft hiervoor een oplossing: Laat ze kennis maken met Hazel de Haas! Een goede aanleiding om toch lekker naar buiten te gaan. Hazel neemt kinderen én hun ouders via de interactieve app Hazels Landschap mee het IJssellandschap in. De voorpret begint al thuis waar het verhaal en de locatie kunnen worden uitgezocht. Vervolgens gaan de kinderen op de locatie zelf op zoek naar een code om de sleutels te verzamelen. Op elke locaties 2 sleutels en bij een bepaald aantal sleutels verdienen ze een verrassing. Spelenderwijs krijgen de kinderen op deze wijze het verhaal mee van de plek en haar bewoners. Maak kennis met Wilco en Heleen, boer en boerin in Diepenveen. Op hun boerderij kan je melk tappen en naar de kalfjes kijken. Of ga op zoek naar gekke freule Daisy en de Heks van Lettele. Op de meeste locaties is er in de buurt horeca te vinden of zijn er andere activiteiten te ondernemen. De app Hazels Landschap is geschikt voor kinderen van 8 t/m ca 11 jaar en vanaf 22 mei kosteloos te downloaden in de playstore. Hazels Landschap is ontworpen en ontwikkeld door studenten van Saxion in samenwerking met IJssellandschap. Vanwege de lancering worden door studenten van Saxion een aantal evenementen georganiseerd. Zo is er op 2e pinksterdag, ma 24 mei, een online feestje voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Boswachter Lasse en Hazel de Haas nemen de kinderen van 14.00 – 15.30 uur digitaal mee op avontuur het (IJssel)landschap in. Lekker vanuit je eigen huis samen spelletjes doen, een online workshop volgen en ook zelf nog even naar buiten. Deelname is gratis en aanmelden kan via www.ijssel-landschap.nl/hazel24mei . Voorafgaand aan het feestje krijg je per mail de inloggegevens toegestuurd (zoom)
Wo. 22 september, 08:00 + meer data online
meer...
Expositie Diepenveense Amateur fotograven
De Diepenveense Amateur Fotograven (D.A.F.) gaan exposeren. Nadat een aantal keren een expositie van D.A.F. niet door kon gaan wegens corona gaat het nu echt gebeuren. Vanaf 1 juli 2021 zal er een foto expositie zijn door de leden van D.A.F in het verzorgingshuis Sparrenheuvel te Diepenveen. Het thema van deze expositie is dieren en Diepenveen. Er zijn dus vele foto's te zien van dieren en van mooie plekken en gebouwen uit Diepenveen. De fotograven hebben hun best gedaan om een zo divers mogelijk aanbod te presenteren zodat er voor iedereen wel enkele interessante foto's te zien zijn. De foto's blijven hangen tot november en verhuizen dan naar het Kulturhus ook in Diepenveen waar mogelijk nog aanvullende foto`s zullen worden gepresenteerd.
Wo. 22 september, 08:00 + meer data Sparrenheuvel
      Brg. Doffegnieslaan 2A
meer...
't Sal etaleert
Na de eerste zeer succesvolle etalageroute in Olst dit jaar, gaan de kunstenaars van ‘t Sal starten met een geheel nieuwe kunstetalageroute in Wijhe. De leden van het collectief vertellen enthousiast: “We vinden het belangrijk om naar buiten te treden, ons werk laten zien. Iets bieden aan het winkelend publiek, en misschien ook aan de ondernemers, mensen in beweging zetten. Iedereen die we hebben benaderd, reageerde positief op ons initiatief.” Ruim 20 ondernemers in en om het centrum van Wijhe stellen vanaf 4 september tot 30 oktober hun etalages beschikbaar aan de kunstenaars. In elke deelnemende winkel zal minimaal één kunstwerk van een kunstenaar prijken. Wandelend langs de etalages kunt u genieten van een gevarieerd aanbod aan kunst. Op de onlangs vernieuwde website www.tsal.nl kun je in de online galerie meer informatie vinden over de kunst van de kunstenaars. ‘t Sal bruist als nooit tevoren en heeft onlangs weer twee nieuwe leden mogen verwelkomen. Henny Beckers en Wilto Kampinga zij presenteren zich tevens in de etalage van eetcafé “Hier is ut” Jan Schamhartstraat 5 in Olst. In het pand van Bosscher zal een overzicht te zien zijn met werken van alle deelnemende kunstenaars. Nieuw! Kunst in een doosje. Wat gaat er eigenlijk op dit moment om in het brein van een kunstenaar? Om dit naar de kijker visueel te kunnen maken hebben alle kunstenaars van twee dezelfde simpele houten doosjes hun persoonlijke visuele “brainbox” gemaakt. Je kunt ze terugvinden in deze kunstetalageroute.
Wo. 22 september, 08:00 + meer data Centrum Olst-wijhe
      Jan Schamhartstraat 5
meer...
Tentoonstelling Olster Erfgoed
De tentoonstellingen van de historische vereniging ’t Olster Erfgoed zijn weer voor iedereen te bezichtigen. Tot grote blijdschap van de vrijwilligers is de tentoonstellingsruimte in het Infocentrum voor de bezoekers opengesteld en kunnen belangstellenden eindelijk de nieuwe exposities bekijken. En er is veel te zien. “Steek voor Steek: De Handwerkles” Een tentoonstelling met vele mooie handwerkjes en over handwerken. De resultaten van diverse handwerklessen in Olst door de jaren heen zijn te bewonderen. Onder andere van meisjes die Nut’s Nijverheidsschool Naai- en Knipcursus in de dorpsschool hebben gevolgd. “Schilders Schraa”. Het gaat daarbij om materialen en oude persoonlijke bezittingen van huisschilder Leendert Schraa en zijn zoon Jan Willem Schraa uit Olst. Natuurlijk horen verf- en kleurstoff en bij een tentoonstelling over een schildersbedrijf, daarnaast zijn oude materialen en gereedschappen te zien, zelfs nog een originele werkjas. Kwasten in allerlei soorten en maten, penselen, certificaten en diploma’s van zoon Willem Jan (o.a. het “Diploma als Meester in het Schilderen” uit 1950). Ook zijn enkele schilderijen van Leendert Schraa te zien. “OLANTO” - Olster Landbouwtentoonstelling. In 1930 en 1939 werden in Olst grote, nationale Land-bouwtentoonstellingen georganiseerd. Verschillende voorwerpen, souvenirs en afbeeldingen van OLANTO uit het archief van het Olster Erfgoed zijn te bezichtigen. “Winkel van Kreileman”. De informatiebalie van het Infocentrum is in 2020 verplaatst naar de tentoonstellingsruimte van ’t Olster Erfgoed. En werd door de Tentoonstellings-werkgroep van de vereniging weer helemaal ingericht als de oude winkel van Bats Kreileman. Daarbij is veel aandacht en moeite besteed om de oude kruidenierswaren zo authentiek mogelijk te laten zien. Bent u geïnteresseerd in historie én in oude voorwerpen, kleding, foto’s en drukwerken? Dan is de tentoonstellings-werkgroep van ‘t Olster Erfgoed misschien iets voor u!!De werkgroep houdt zich bezig met het bedenken, uitwerken en inrichten van tentoonstellingen in het Infocentrum. Voor aanmelding en meer informatie: info@olstererfgoed.nl .De tentoonstellingsruimte van het Olster Erfgoed bij het Infocentrum (Rijksstraatweg 109, Den Nul) is gratis toegankelijk en geopend tijdens de openingstijden van Brasserie “Op Duur”. Maandag t/m donderdag 11.00 - 16.00 uur en vrijdag t/m zondag 10.00 - 17.00 uur. Natuurlijk zijn ook in het Infocentrum voor alle bezoekers de geldende coronaregels van toepassing.
Do. 23 september, 11:00 + meer data Infocentrum IJssel Den Nul
      Rijksstraatweg 109
meer...
Tentoonstelling 'Hoe mooi was Y
Tentoonstelling ‘Hoe mooi was Y’ Een terugblik op de projecten en het gedachtengoed van Stichting Y. Holstohus Olst V.a. 18 september. In de jaren ’70 organiseerde de Stichting Y vernieuwende kunstmanifestaties waarin zij onder meer gebruik maakten van het destijds nieuwe medium video. Kenmerkend voor hun werkwijze is het feit dat zij zich inzetten voor het coöperatieve, voor samenwerking tussen kunstenaars en bewoners van dorp en stad. Stichting Y stelde zich als opdracht om het effect van kunst en vormgeving te verantwoorden naar alle betrokkenen bij uit te voeren projecten. In de historische canon van Olst (https://www.canonvan nederland.nl/nl overijssel/salland/olst/manifestatie-y) wordt de impact van de Stichting Y beschreven als een ‘cultuuromslag’. Er ontstond een nieuwe sociaal-culturele voorhoede binnen het dorp die zich nadrukkelijk liet horen. Ook in Deventer in het Noordenbergkwartier was de impact van de manifestaties van de Stichting Y op de stedenbouwkundige ontwikkeling groot en vernieuwend. Onder meer door het inzetten van kunst en media kwamen burgers in verzet en werden gehoord. De tentoonstelling ‘Hoe mooi was Y’ toont documentair materiaal met o.m. video’s, affiches en ander historisch materiaal over de twee Y-manifestaties die in Olst plaatsvonden. Tegelijkertijd vindt in het Kunstenlab in Deventer de tentoonstelling ‘Solitair of Solidair’ plaats waarbij het accent ligt op de activiteiten van de Stichting Y in Deventer. De tentoonstelling ‘Hoe mooi was Y’ kent geen vaste opstelling en duur. De opzet is dat de tentoonstelling de start is van een doorlopend tentoonstellingsproject. De basisopstelling loopt tot eind oktober. Daarna wordt de tentoonstellingsopzet vernieuwd en aangevuld met werken van kunstenaars die destijds hebben meegewerkt aan de Y-manifestaties. Aansluitend op de tentoonstelling en het gedachtengoed van de Stichting Y wordt in Olst momenteel door meerdere betrokkenen gewerkt aan een bredere waaier van activiteiten en projecten. De tentoonstelling is gratis toegankelijk tijdens de openingstijden van het Holstohus. Openingstijden: Maandag t/m vrijdag 09.00 - 20.00 uur Zaterdag 10.00 - 17.00 uur
Wo. 22 september, 09:00 + meer data Holstohus
      Jan Schamhartstraat 5
meer...
Lezing Historische Vereniging Wijhe
De Historische Vereniging Wijhe organiseert een lezing. Wanneer: op 28 september om 20.30 uur. Waar: Langhuus Langstraat Wijhe. Toegang: gratis. Waarover: De Historische Vereniging Wijhe heeft een deel van haar collectie in bruikleen afgestaan aan de Stichting Wilpsche Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk. Te weten de volledige smederij, de schoenmakerij, de houtbewerking, de elektriciteits-paal en de trekzaag met zaagbok. De stichting werkt zonder winstoogmerk met als doel om de oude stoomhoutzagerij weer in oude luister te herstellen. Tevens leiden zij vrijwilligers op om andere oude beroepen weer in ere te herstellen, zoals een smederij, schoenmakerij, etc. Middels een PowerPoint presentatie vertelt Ben Berends, voorzitter van de stichting over de historie en de toekomst.
Di. 28 september, 20:30 't Langhuus
      Langstraat 29
meer...
God, Sex en Shostakovich
Rata Kloppenburg is cellist en theatermaker. In deze monoloog vertelt ze luchthartig over beklemmende zaken. De ingewikkelde verhouding met haar vader. De angst voor de verleidelijke buitenwereld. Een familiegeheim. Maar ook over de kracht van dat blijvende verlangen naar Grote Woorden als liefde, avontuur, echtheid, overgave en verbondenheid. En de onverwachte wendingen die dat oplevert. Met muziek van Dmitri Shostakovich. Er mag gelachen worden.
Za. 09 oktober, 20:00 Holstohus
      Jan Schamhartstraat 5
meer...
  VORIGE
VOLGENDE  
activiteit aanmelden