'Artificial Intelligence - Menselijkheid in digitale tijden'
Op uitnodiging van het Nut en utHuus houdt Hans Schnitzler een lezing over 'Artificial Intelligence - Menselijkheid in digitale tijden'. Naarmate we meer gaan samensmelten met technologieën wordt de vraag naar ons menszijn steeds relevanter. Wat betekent het om mens te zijn in tijden van kunstmatige intelligentie, robots, deepfakes en andere slimme toepassingen die ons steeds meer uit handen kunnen nemen?
In zijn lezing staat Schnitzler stil bij de relatie tussen mens en technologie en bij de vraag waarom we ons zo graag in het digitale maatpak laten naaien, terwijl de knellende effecten ervan steeds duidelijker worden. Hij houdt een pleidooi voor een kritisch digitaal bewustzijn en komt met suggesties hoe dat te bereiken.
Hans Schnitzler (1968) is filosoof, publicist, auteur van o.a. 'Het digitale proletariaat' (2015) en voormalig columnist voor de Volkskrant.
Door sommigen betiteld als technofoob of vooruitgangshater, ziet deze vrolijk twitterende filosoof zich eerder als cultuurcriticus met een bijzondere interesse voor onze technologische conditie. Hij is vooral geïnteresseerd in de invloed van digitalisering op onze alledaagse leefwereld. Bovendien staat hij een kritische filosofie voor. Dat wil zeggen dat hij graag onder de oppervlakte kijkt naar mogelijke belangen, machtsstructuren en andere olifanten die ons slimme mensen- en dingenuniversum richting geven.
Do. 16 januari, 20:00
Holstohus
Jan Schamhartstraat 5
meer...