Kunst en cultuur
Olst-Wijhe is aantrekkelijk voor kunstenaars om te wonen en te werken. De gemeente is rijk aan cultureel erfgoed en de Sallandse cultuur biedt een keur aan literatuur, beeldende kunst, muziek, dans, theater en zoveel meer.
Zoeken
Datum  
WijZ Tienerclub
De WijZ Tienerclub is elke woensdagmiddag van 14.00 - 16.00 uur voor jongens en meiden, die in groep 7 & 8 van het basisonderwijs zitten én in de eerste klas van het voortgezet onderwijs. Zij kunnen elke week meedoen met leuke activiteiten! Het activiteitenprogramma is te vinden op onze Instagram, Tik Tok en Facebook via het account @jongerenwerkolstwijhe. Ook is er een mailinglijst voor ouders die graag per e-mail op de hoogte gehouden willen worden. Dat kan door een e-mail te sturen naar onderstaand e-mailadres. De Tienerclub wordt georganiseerd en begeleid door het jongerenwerk van WijZ welzijn en vindt wekelijks plaats in het Jeugdhonk in het Holstohus aan de Jan Schamhartstraat 5 in Olst. Aanmelden van tevoren is nodig. Stuur hiervoor een e-mail naar jongerenwerkolstwijhe@wijz.nu of een WhatsApp bericht naar onze jongerenwerker Jessica via 06-58081332. Voor de Chillmiddagen is het niet nodig om je aan te melden. Deze zijn gratis en je kunt gewoon binnen komen lopen.
Wo. 06 maart, 14:00 + meer data Holstuhus
      Jan Schamhartstraat 5
meer...
Dialectcafé
Maart is de landelijke dialectmaand. Daarom organiseren Doe Mee en het Dialect Café samen op woensdagmiddag 6 maart van 14.00 uur tot 16.00 uur een speciaal Dialect Café in de theaterzaal van het Holstohus. Tussen 14:30 uur en 15:30 uur is er een optreden, met muziek en beeld, van streektaalzanger en entertainer Aalt Westerman uit Nieuwleusen. En natuurlijk gaan we die middag, onder het genot van een kopje koffie of thee en iets lekkers, ook gezellig met elkaar bijpraten (hoeft niet in het dialect). De entree bedraagt € 5,- inclusief twee keer koffie of thee en een lekkernij.
Wo. 06 maart, 14:00 Holstohus
      Jan Schamhartstraat 5
meer...
'Bomaanslag verijdeld op de Boerhaar'
De politie heeft een bomaanslag, die beraamd was voor het weekend van 8, 9 of 10 maart, verijdeld in het winkelcentrum van Boerhaar. Vier verdachten, die elkaar niet kennen, zijn gearresteerd op verdenking van deze bomaanslag. De vier verdachten zijn overgebracht naar de bajes en wachten daar hun proces af. Het is bekend dat deze bajes wordt gerund door een tirannieke directrice en maffe cipiers. Bent u nieuwsgierig naar hun verblijf in deze bajes? Wilt u weten of de verdachten vrijgepleit kunnen worden….kom dan kijken naar het toneelstuk ‘Bajesbonje’ (geschreven door Mart Moors) van Toneelgroep Boerhaar op 8, 9 of 10 maart. De voorverkoop van de kaarten is op zaterdag 17 februari, tussen 10.00 en 12.00 uur, bij bouwmarkt van Gurp op de Boerhaar. De kaarten kosten €7,50 per stuk. De voorstellingen worden gespeeld op vrijdagavond 8 maart, zaterdagavond 9 maart en zondagmiddag 10 maart bij Logtenberg op de Boerhaar. Kijk ook eens op Facebook of Instagram onder Toneelgroep Boerhaar en doe mee met onze actie om 2 gratis kaarten te winnen.
Vr. 08 maart, 20:00 + meer data Zaal De Logtenberg
      Boerhaar 16
meer...
Herxer Marke Spelers
Ook dit jaar staan de Herxer Marke Spelers op het toneel en deze editie zelfs met twee toneelstukken! Onder leiding van Bart de Groot, die Alie Grootenhuis als regisseur van de Herxer Marke Spelers opvolgt, spelen ze twee eenakters op vrijdag 8 maart, zaterdag 9 maart en vrijdag 15 maart. Voor Bart de Groot is het extra bijzonder omdat hij hiermee in de voetsporen van zijn vader Ruud de Groot treedt! Voor de pauze spelen ze "Startproblemen: ik maak alles zelf". Daarin zien we hoe een ogenschijnlijk rustige zaterdag voor Lotte en Stefan ontaardt in chaos door een kapotte wasmachine, persoonsverwisseling en miscommunicatie. Hun relatie wordt behoorlijk op de proef gesteld… zou het nog goed komen? Na de pauze spelen ze "De trein gemist" en volgen we Bianca en Saskia; twee overgebleven kritische vrijgezelle vrouwen die via een datingbureau een blind date hebben in een stationsrestauratie. Zou het ze nu wél lukken om de ware te vinden? De Herxer Marke Spelers bestaat uit een groep ervaren amateurtoneelspelers en ook dit jaar staat er weer nieuw talent op het podium, nu in de persoon van Iris van Duinen. De voorstellingen zijn op vrijdag 8 maart en zaterdag 9 maart om 20.00 uur. Op vrijdagmiddag 8 maart is een 55+ voorstelling, deze begint om 14.00 uur. Dit alles vindt plaats in het dorpshuis de Herxer Marke in Herxen. Entreeprijs voor volwassenen is €7,50 en voor kinderen t/m 12 jaar is het €3,50. Op vrijdag 15 maart speelt de toneelgroep ook nog in het buurthuis van Den Nul, om 20.00 uur. De toegangsprijs hier is voor iedereen vanaf 16 jaar €5,-. Na elke voorstelling is er een verloting met mooie en verrassende prijzen. We hopen u bij één van deze vier voorstellingen te zien! U kunt ons ook volgen op faceb
Vr. 08 maart, 14:00 + meer data De Herxermarke
      Herxen 1
meer...
Internationale Vrouwendag
Op 8 maart is het Vrouwendag en dat laten wij niet aan ons voorbij gaan! Dit jaar dubbelfeest, want op vrijdag 8 maart trapt het filmhuis de vrouwendag af met de film Fish Tank. Een film die goed aansluit bij Vrouwendag en dit keer voor een entreeprijs van 5 euro per persoon. Let op: Ook mannen zijn van harte uitgenodigd deze avond! Op 9 maart vieren we Internationale vrouwendag aan de hand van een vol en veelzijdig cultureel programma. Vanaf 15:00 uur gaan de deuren open voor alle vrouwen uit Olst, Wijhe en omgeving. In de middag zijn er workshops om te volgen, levensverhalen te beluisteren van verschillende vrouwen in de ‘Beauty verhalen salon’ van het gezelschap Female Economy en er zijn diverse vrouwen aanwezig die in de gemeente Olst/Wijhe op een eigen manier zorgen voor een beweging in de samenleving. In de avond wordt het eten op tafel geserveerd door de mannen-kookclub die in de middag ploeterend voor alle vrouwen iets lekkers gaan bereiden. We sluiten de avond om 20:30 uur ‘al bewegend’ met elkaar af. Kosten: Pay what you can (op de dag zelf) Aanmelden is wenselijk en kan via uthuus.nl. Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt door ut Huus, Het Nut Olst-Wijhe, bibliotheek Salland en natuurlijk alle fantastische vrouwen die straks aanwezig zijn op deze Vrouwendag-viering!
Za. 09 maart, 15:00 Holstuhus
      Jan Schamhartstraat 5
meer...
Expostie "Beweging"
Als beeldend kunstenaar werkt Ank graag met mixed media. Dit versterkt de diversiteit in haar kunst. Het werk is te omschrijven als lyrisch abstract. Belangrijke inspiratiebronnen zijn de natuur, structuren, beweging, innerlijke beelden en gedichten. Thema’s als transitie, verbinding, abstracte landschappen zijn terug te vinden in haar kunst. Hoewel ze titels geeft, laat ze graag aan de kijker over wat hij of zij ziet. Behalve schilderijen maakt ze ook spontaan abstract tekenwerk. De schilderijen zijn gelaagd, kunnen verstild en sferisch zijn, maar ook kleurrijk en explosief. Deze innerlijke polariteit komt terug in haar werk. Tijdens haar expositie met het thema `Beweging` bij het gemeentehuis te Olst/ Wijhe is er werk te zien van divers formaat en met verschillende mixed mediatechnieken. Deze expositie wordt georganiseerd door de kunstenaars van Kijk Wijhe www.kijkwijhe.nl : Wilto Kampinga, Joke Proper, Henny Schaapman en Wil Bijker en is gratis toegankelijk op werkdagen van 9.00-17.00
Ma. 04 maart, 09:00 + meer data Gemeentehuis Wijhe
      Raadhuisplein 1
meer...
Expositie Skye High Infocentrum IJssel
Expositie "Skye High" Infocentrum IJssel Den Nul Twee enthousiaste Zwolse fotografen Marc-Jan Heilhof en Gert Klos exposeren van 13 februari t/m 12 mei 2024 foto’s van het Schotse eiland Skye in het Infocentrum IJssel Den Nul. De twee fotografen laten op hun eigen karakteristieke wijze het prachtige Schotse Skye zien. Laat u verrassen door de betoverende beelden en bezoek de expositie: Infocentrum IJssel Den Nul, Rijksstraat 109, Den Nul Openingstijden: Dagelijks geopend van 10.00 - 17.00 uur. Controleer voor een bezoek altijd even de openingstijden op de website van de locatie zelf. www.infocentrumijssel.nl
Ma. 04 maart, 09:00 + meer data Infocentrum IJssel
      Rijksstraatweg 109
meer...
Expositie in Het Weijtendaal
In Het Weijtendaal is van 1 februari tot 30 maart een aquarellen en textiel expositie te zien in de openbare ruimte. De schildersgroep “Nat in Nat” uit Kampen exposeert er met aquarellen en van Henrieke Boeve zijn er textiele werken te zien. Jarenlang heeft de groep lessen gevolgd bij Quintus – centrum voor kunsteducatie – in Kampen. De technieken die het aquarelleren zo boeiend maken werden bij verschillende docenten gevolgd. Waaronder de bekende Joodse kunstenaar Marc de Klijn. De schilderijen laten zien hoe de individuele schilders met verf en water omgaan. Het resultaat is verrassend, te meer omdat correctie in een aquarel nauwelijks mogelijk is. De naam “Nat in Nat” geeft aan welke techniek het vaakst gebruikt wordt. Waterverf op nat papier. Hierbij is de kennis van het kleuren mengen cruciaal. Ook “nat in droog” is mogelijk. Waterverf op droog papier. Iedere techniek heeft haar eigen specifieke mogelijk en onmogelijkheden. De schildersgroep heeft ook in 2021 geëxposeerd in Het Weijtendaal en laat nu nieuw werk zien. De textiele werken van Henrieke Boeve zijn niet vaak in de openbare ruimte te zien. De werken hebben een eigen boeiend spel van kleur en vorm. De expositie is dagelijks te bezoeken op de tijden dat Het Weijtendaal toegankelijk is.
Ma. 04 maart, 09:00 + meer data Weijtendaal
      Slotpark 1
meer...
Aan tafel bij
Iedere derde vrijdag van de maand een ander thema en een andere kok die de avond invult van Aan Tafel Bij. In januari hadden we een Boliviaanse Avond met Latijns-amerikaanse muziek, in februari een New Orleans Avond in maart staat een Indische avond met buffet en muziek op het programma, in april een Bosnische avond en in mei is het thema veganistisch.
Vr. 15 maart, 18:00 + meer data Eetkamer 'Hier is ut'
      Jan Schamhartstraat 5
meer...
Theateravond Zo vergat ik mezelf door Johan Stegeman
Voor iedereen loopt het leven wel eens anders, minder gemakkelijk dan je zou willen. Dat kan mentaal impact hebben en die impact is bij iedereen anders. Het belangrijkste is dat je er niet alleen mee blijft worstelen. De gemeente Olst-Wijhe werkt op allerlei manieren aan de mentale gezondheid van haar inwoners. Vriendendiensten sluit zich aan bij de visie van de gemeente als het gaat om het ‘normaliseren van mentale problemen’, dat betekent weg met stigma’s en taboe. Daarom organiseren we een theateravond in samenwerking met ut Huus, waar Johan Stegeman in zijn theatermonoloog ‘zo vergat ik mezelf’. vertelt over zijn eigen ervaringen. Johan Stegeman Een enthousiaste man met diep doorleefde ervaringen en inzichten. Vrij van diagnose, labels, medicatie en hulpverlening. Puur omdat hij zichzelf in geen enkel hokje meer plaats, of laat plaatsen, en dat bij een ander ook niet doe. In balans met zijn voeten stevig op de grond is hij graag van betekenis voor jou. Zo vergat ik mezelf is een monoloog waarin Johan fragmenten van zijn roerige leven speelt. Een leven waarin hij worstelde met zijn geaardheid en twee psychoses met grootheidswanen ervoer. Een roerig leven vol aanpassingen, zoals hij dacht dat anderen hem het liefst zouden zien. Na afloop is er de gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan.
Vr. 15 maart, 20:00 Holstohus theaterzaal
      Jan Schamhartstraat 5
meer...
Filmhuis Olst | kinderfilm
Het Filmhuis Olst toont vrijdag 29 maart weer twee films: één voor kinderen en één voor volwassenen. Om 18.30 uur draait De Bellinga’s: Huis op Stelten. De familievloggers Bellinga worden verkozen tot beste vloggers van het jaar. Terwijl papa Daniël en mama Fara de prijs vieren met een weekendje weg, zien de boeven Sam en Bram groen van jaloezie. Ze smeden een plannetje om de gouden winnaarsbeker te stelen. Nu alleen de kinderen thuis zijn en met oppas Bets het huis op stelten zetten, moet inbreken toch een eitje zijn. Maar dat is buiten Luan en Lucilla Bellinga gerekend. Met ingenieuze plannetjes en vallen zetten ze alles op alles om hun huis, de beker en zusje Luxy en broertje Lucius te beschermen. Nederlandse komische familiefilm, 2022, regie: Armando de Boer, met o.a. Luan Bellinga, Lucilla Bellinga, Hetty Heyting, Andre Dongelmans en Rian Gerritsen, 65 minuten, voor alle leeftijden. Nederlands gesproken. Kinderfilmkaartje: € 3,-, te koop via onze website www.nutolstwijhe.nl of aan de zaal. Heb je zin om vóór de filmvoorstellingen lekker te gaan eten bij Eetkamer Hier is Ut in het Holstohus, Jan Schamhartstraat 5, 8121 CM Olst? De prijs van een combikaartje eten [voorafje, hoofdgerecht en toetje] en een bioscoopkaartje is voor Nutleden € 23,50 en voor niet-leden € 27,50. Voor kinderen is de prijs € 10,00 voor pannenkoeken en een kaartje. Reserveren: 0570 683935 eetkamer@uthuus.nl
Vr. 29 maart, 18:30 Holstohus
      Jan Schamhartstraat 5
meer...
Filmhuis Olst
Het Filmhuis Olst toont vrijdag 29 maart weer twee films: één voor kinderen en één voor volwassenen. Om 20.30 uur draait Jesus Christ Superstar. De film vertelt het verhaal van de laatste 6 dagen van het leven van Jezus Christus door de ogen van Judas Escariot. In die week trekt Jezus Jeruzalem binnen. Hij is heel snel ongekend populair, maar met zijn preken roept hij de vijandigheid van de Joodse religieuze leiders op. Wanneer hij door Judas wordt verraden, weet Jezus toch nog Herodus uit te dagen. Pontius Pilatus is geamuseerd door Jezus, maar hij wordt door de hoofdpriester gedwongen het vonnis uit te spreken en veroordeelt Jezus daarmee tot de kruisiging. Gebaseerd op de rockopera van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice, en de daaropvolgende, langlopende Broadway-musical. Amerikaans muzikaal drama, 1973, regie: Norman Jewison, met o.a. Ted Neeley, Carl Anderson, Yvonne Elliman, Barry Dennen en Josh Mostel, 108 minuten, Ned. ondertiteld. Filmhuis Olst is een activiteit van het NUT. Kaarten zijn te koop via onze website www.nutolstwijhe.nl of aan de zaal. Nutleden € 5,50; niet-leden € 7,50. Heb je zin om vóór de filmvoorstellingen lekker te gaan eten bij Eetkamer Hier is Ut in het Holstohus, Jan Schamhartstraat 5, 8121 CM Olst? De prijs van een combikaartje eten [voorafje, hoofdgerecht en toetje] en een bioscoopkaartje is voor Nutleden € 23,50 en voor niet-leden € 27,50. Voor kinderen is de prijs € 10,00 voor pannenkoeken en een kaartje. Reserveren: 0570 683935 eetkamer@uthuus.nl
Vr. 29 maart, 20:30 Holstohus
      Jan Schamhartstraat 5
meer...
Dialectcafé Olst
Op de eerste woensdag van de maand gaan we, evenals vorig seizoen in de eetkamer van het Holstohus weer starten met het maandelijkse dialectcafé, ’s morgens van 10.00 uur tot ongeveer 12.00 uur. Het dialectcafé is gratis en voor iedereen toegankelijk. Mooi is het wanneer je, als je aanschuift, dialect spreekt (of probeert te spreken) maar uiteraard is dat niet noodzakelijk. Zoals gezegd is iedereen welkom al stellen we het natuurlijk zeer op prijs wanneer iemand mooie verhalen of herinneringen met de andere bezoekers wil delen (ieder dialect wordt geaccepteerd en gewaardeerd). Wel zijn de drankjes voor eigen rekening. Alle vervolgbijeenkomsten zijn te vinden op www.agenda-olstwijhe.nl Dus graag zien we jullie in de Eetkamer “Hier is ut” op 4 oktober a.s. vanaf 10.00 uur.
Wo. 03 april, 10:00 De Eetkamer Hier is ut
      Jan Schamhartstraat
meer...
Lezing kunstdepot Boijmans van Beuningen
Depot Boijmans van Beuningen (in de volksmond 'De Pot') is een kunstdepot van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Het is het eerste voor publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. Het gebouw vervangt de natte en lekkende kelders waarin het depot eerst gevestigd was. Het gebouw - ontworpen door het bekende architectenbureau MVRDV - herbergt de internationaal befaamde Boijmans van Beuningen kunstcollectie. ‍In deze lezing besteedt kunsthistorica Frederike Upmeijer aandacht aan het ontstaan, de functie en de bouw van dit depot. Uiteraard vertelt zij ook over de collectie die in ruim 175 jaar is verzameld. In het depot zijn meer dan 154.000 kunstwerken opgeslagen.
Do. 11 april, 20:00 Holsthus
      Jan Schamhartstraat 5
meer...
Filmhuis Olst | Kinderfilm
Het Filmhuis Olst toont vrijdag 26 april weer twee films: één voor kinderen en één voor volwassenen. Om 18.30 uur draait Kameleon 3. In het Friese dorp Lenten waar de tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer woont, is een geheim nooit lang geheim. Ook niet als het een héél groot geheim is. Koning Willem Alexander heeft aangekondigd een bezoek te brengen aan het dorp en het Woudagemaal. De voormalige waterprins wil de prachtige, waterrijke provincie met dit grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld graag met eigen ogen bewonderen. Natuurlijk doen de dorpelingen er alles aan om de ontvangst zo feestelijk mogelijk te organiseren. Er mag niets mis gaan. Maar helaas dreigt het wel mis te gaan. Nederlandse avonturen-/familiefilm, 2019, regie: Steven de Jong, met o.a. Duke Huisman, Scott Huisman en Cas Jansen, 105 minuten, vanaf 6 jaar. Nederlands gesproken. Kinderfilmkaartje: € 3,-, te koop via onze website www.nutolstwijhe.nl of aan de zaal. Heb je zin om vóór de filmvoorstellingen lekker te gaan eten bij Eetkamer Hier is Ut in het Holstohus, Jan Schamhartstraat 5, 8121 CM Olst? De prijs van een combikaartje eten [voorafje, hoofdgerecht en toetje] en een bioscoopkaartje is voor Nutleden € 23,50 en voor niet-leden € 27,50. Voor kinderen is de prijs € 10,00 voor pannenkoeken en een kaartje. Reserveren: 0570 683935 eetkamer@uthuus.nl
Vr. 26 april, 18:30 Holstohus (filmzaal)
      Jan Schamhartstraat 5
meer...
  Vorige
Volgende